CBT גישת הטיפול שכבשה את העולם. למה דווקא טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי CBT מוביל בשנים האחרונות את עולם הטיפול והאימון בישראל. אך הוא כבש את עולם הטיפול בסערה כבר לפני 4 עשורים וטלטל את כל מה שידענו על טיפול אפקטיבי.

כל גישות הטיפול כיום מתבססות על גישת ה-CBT שמצליחה בזמן קצר יחסית לתת מענה וטיפול יעיל למגוון סימפטומים. ביניהם: חרדות ופוביות לסוגיהן, דיכאון, טראומה ופוסט טראומה, הפרעות אכילה, הפרעות כפייתיות ואובססיביות כמו OCD, ניהול כעסים, התמודדות עם משברים ועוד.

CBT משלב שתי גישות טיפוליות – ההתנהגותית והקוגניטיבית.

השילוב של שתי הגישות הופך אותו למתאים לשינוי בחיי היומיום.

החלק ההתנהגותי מתייחס לתהליכי למידה של התנהגויות לא יעילות שהאדם מסגל לעצמו. ומסייע בשינוי ההתנהגויות הללו לשם הסתגלות. כל התנהגות נלמדת אומצה מתוך כך שהאדם חשב שהיא יעילה לו בטווח ארוך או קצר. ומכיוון שהסיטואציות משתנות וגם אנחנו משתנים. דפוסי התנהגות שהיו יעילים פעם כבר לא יעילים ולכן התהליך מסייע בזיהוי התנהגויות חלופיות מסתגלות ונכונות יותר עבור האדם. הימנעות למשל היא התנהגות שמטרתה הראשונה היא לשמור על האדם – אך לטווח הארוך הוא רק מפסיד. למידת התנהגויות חדשות בטיפול קוגניטיבי התנהגותי משלבת גם שינוי דפוסי חשיבה ופרשנויות כלפי ההתנהגות וכן שינוי ההסתכלות על עצמי, על אחרים ועל העולם. ובכך מסייעת ליצור שינוי עמוק יותר מרק שינוי התנהגותי שאינו מבוסס שינוי תפיסתי.

הרעיון של למידת התנהגויות נכון גם לתהליכים קוגניטיביים – הדרך בה אנחנו חושבים ומפרשים אירועי חיים שונים. לתהליכים הללו יש השפעה על המצב הרגשי, התחושתי – גופני והן על ההתנהגות.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוכח כיעיל בטיפול בהפרעות שונות הכוללות חרדה לסוגיה, דיכאון, טראומה, התמודדות עם משברים שונים ופיתוח ערך עצמי, חוסן נפשי ורגשי.

מהטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי צמח הגל השלישי שמביא עמו לטיפול תהליכים מבוססי חמלה, קשיבות ונוכחות המיינדפולנס וה-ACT שהיא תרפיית קבלה ומחויבות המבוססת על הCBT ומשלימה את הגישה בכך שהיא מביאה גם התייחסות לערכים, משמעות, חמלה עצמית וקבלת חוויות רגשיות, גופניות, מחשבתיות ולאו דווקא לנסות לשנות אותן. אך יחד עם הקושי לפעול לכיוון חיים בעלי ערך ומשמעות.